teambedbathtub
Denizlerin Tanrısı Poseidon
Denizlerin Tanrısı Poseidon

Denizlerin Tanrısı Poseidon

 

Yunan mitolojisinde denizlerin hâkimi sayılan Poseidon, Kronos ile Rhea’nın oğludur.

Poseidon, Olymposlu tanrılar arasında denizi simgeler ve denizlerin mutlak hakimi sayılır. Homeros destanlarında Pose-idaon diye anılır. Poti-dan’dan türeyen bu ad başka Hint-Avrupa dillerindeki biçimiyle karşılaştırıldığında, “denizlerin efendisi” anlamına gelir. Gücü ve egemenlik alanı sadece denizlere değil, akarsu ve göllere kadar da uzanır. Poseidon sadece dalgaları yönetmekle kalmaz aynı zamanda fırtınalar yaratabilir. Elinde tuttuğu tridentinin bir vuruşuyla kıyılardaki kayalıkları yerinden oynatabilir ve korkunç depremler oluşturabilir. Toprağı da allak bullak edebilen tanrı kimliğiyle ona toprağı sarsan anlamına gelen Enosigaios da denir. Zeus’dan sonra en önemli tanrıdır. Trident, at ve yunus balığı onun simgesidir. Roma mitolojisinde adı “Neptün”dür.

 

Poseidon’un Deniz Tanrısı Oluşu

 

Kronos ile Rheia’nın oğlu, Zeus ve Hades’in kardeşidir. Bir efsaneye göre; Kronos diğer çocukları gibi Poseidon’u da doğar doğmaz yutar, sonra Zeus annesi Rheia’nın yardımıyla kaçırılıp babasına diğer kardeşlerini kusturunca Poseidon’a deniz egemenliğini verir. Diğer bir efsaneye göre ise; Zeus, Hades ve Poseidon babaları Kronos’u gökten indirdikten sonra gökyüzünün, denizlerin ve ıssız yeraltının efendisinin kim olacağını belirlemek için aralarında kura çekerler. Yeryüzü herkesin ortak kullanımına açık olmak üzere kuradan Zeus gökyüzünü, Hades yeraltını ve Poseidon da denizi kazanır.

Deniz tanrısı Ege’de bulunan Eğriboz Adası açıklarında altın yeleli atlarıyla beraber denizin dibinde değerli taşlardan inşa edilen bir sarayda yaşıyordu. Atlarıyla beraber denizin dalgaları üzerinde savaş arabası sürüyordu ve arabasının geçeceği yerler dümdüz ve hareketsiz duruyordu.

 

 Poseidon ile Demeter

 

Poseidon’un diğer önemli özelliği de atı yaratması ve evcilleştirmesidir. Aynı zamanda at yarışlarını ilk düzenleyen tanrı olarak da bilinir. Peki suların efendisinin at ile ne ilgisi olabilir diye düşünebilirsiniz. Bu da Poseidon’un yaşadığı aşkların sonucu olarak doğmuştur.

Evli bir tanrı olmasına rağmen Poseidon Demeter’e aşık olur. Demeter, kaybolan kızını günlerce arayıp yorgun düştükten sonra artık umudunu kaybeder. Bunun yanı sıra bütün tanrı ya da Titanların şehvet dolu tutkularından da bıkan Demeter kendisini bir ata dönüştürür. Arkadya’da hüküm süren Apollon’un oğlu Onkos’un sürüsüne katılır. Ama ne yazık ki böyle yaparak Poseidon’dan kurtulamaz. O da bir ata dönüşüp zorla Demeter’e sahip olur. Bu tuhaf birleşmeden Nympha Despoena ve -Pegasus’tan bile daha hızlı olan- vahşi at Arion dünyaya gelir.

İsteği dışında olan bu birlikteliğe Demeter’in öfkesi o kadar şiddetli oldu ki, Tanrıça’ya hala bundan dolayı bazı yerlerde “Kızgın Demeter” adıyla ibadet edilir.

Poseidon ile Medusa

 

İsimleri Stheino, Euryale ve Medusa olan Gorgonlar üç kız kardeştiler. Bu kardeşlerden Medusa dışında ikisi ölümsüzdü. Athena’nın Atina’daki tapınaklarından birinde Medusa yaşardı. Medusa o kadar güzeldi ki tanrıçalar bile onun güzelliğini kıskanırdı. Tanrıça Athena’da onun güzelliğinden rahatsız olur, için için ona kin beslerdi. Dilden dile anlatılan bu güzellik tabi Poseidon’un da kulağına gitti.

Athena’ya yenilgisini hazmedemeyen Poseidon, bir gün Athena’nın tapınağına gelir ve burada Medusa’yı görmesiyle ona aşık olur. Tanrı, Medusa’nın aşkıyla iyice büyülenir ve aşk yeri olarak tapınağı seçer. Gizlice tapınağa gelerek Medusa’ya sahip olur. Fakat çok zaman geçmeden bütün olanlardan Athena haberdar olur. Durumu kendisi için aşağılayıcı bulan Athena, Medusa’ya olan öfkesini ve kıskançlığını bu olayı bahane ederek cezalandırır. Tanrıça onu fal taşına benzeyen gözleri, yılanlarla dolu saçları, ağızdan dışarı sarkan dili, kocaman dişleriyle pençeleri olan ve baktığında insanları taşa çeviren bir canavara dönüştürür.

Athena verdiği ceza ile yetinmeyip Medusa’yı öldürmesi için Zeus’un oğlu Perseus’la yani üvey kardeşiyle işbirliği yaparak bu canavarın kafasını gövdesinden ayırttırır. O sırada Poseidon’dan hamile olan Medusa’nın başsız gövdesinden akan kanından, Khrysaor ve kanatlı at Pegasus dünyaya gelir.

Poseidon Tapınağı

 

Atina’nın 70 km güneyinde, Attika yarımadasının Sounion şehrinde bulunan tapınak, üç tarafı denizlerle çevrilidir. Görüldüğü üzere tapınak muhteşem bir manzaraya sahiptir. Ege Denizi’ne nazır bir uçurumun tepesinde bulunan bu tapınağın en eski Antik Yunan tapınaklarından biri olduğu bilinir. Bu güzel yapının mimarının ise tapınak yapımında ünlü olan İktinos olduğu düşünülür.

Tarihten bu kadar bahsetmişken tarihe ev sahipliği yapan en önemli bölgelerimizden Patara 2020 yılı seçilmiş bulunmaktadır.Patara hem kumsalı hem caretta carettaları ile turizme yeni bir ses getirmiştir diyebiliriz.Pataradaki ses getiren villalarımızı incelemek isterseniz buradan inceleyebilirsiniz.

 

Paylaş:
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Saati :