Kaleköy, Antalya’nın Demre ilçesinde yer alıyor. Tam olarak Kaş ve Demre arasında kalan bu antik şehre karayolu ile ulaşım mümkün değil.Buraya tekne kiralayarak veya tekne turları yapan firmalarla ulaşmanız mümkün.
Ne Zaman Gitmeliyim?
Kaleköy 12 ay hizmet vermektedir.Yaz ayları sıcak ve nemli olmaktadır.Ama tarihi güzellikleri 12 ay boyunca görmeniz mümkün.Deniz suyun tadını teninizde hissetmek istiyorsanız tabiki yaz aylarını tercih etmenizi öneriyoruz ama sonbahar aylarında da girenler oluyor.
Kaleköy'ün Tarihi
Bölgenin bir diğer adı da Simena olarak bilinir.Bölge her daim medeneyitler için cazibe merkezi olduğu için buram buram tarih koktuğunu söyleyebiliriz.
Kaleköy’de yerleşimin tam olarak ne zaman başladığı bilinmiyor. Kayıtlara göre bu bölgeye ilk olarak yerleşen ve şehrin temellerini kuran topluluğun Pelasg medeniyeti olduğu düşünülüyor. Bir liman kenti olarak kullanılan Kaleköy’de Pelasglara ait pek çok iz bulmak mümkün.
Pelasglardan sonra Persler tarafından işgal edilen bölge daha sonra Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildi. Milattan önce 168 yılına kadar Roma’da bulunan bölge imparatorluğun dağılmasından sonra Bizans kontrolüne geçti.
Bizans tarafından farklı eserler ile geliştirilen Kaleköy daha zaman zaman savaşlar neticesinde Ceneviz ve Venedik tarafından da ele geçirildi. Her medeniyet tarafından farklı bir ekleme ile geliştirilen bu şehir oldukça zengin bir kültür mozaiğine sahip.
1204 yılından sonra devamlı olarak el değiştiren ada son olarak 1912 yılında Yunanistan hakimiyetine girdi. Daha sonra anlaşmalar sonucunda tekrar Osmanlı hakimiyetine girdi. Daha sonra Birinci Dünya Savaşı sırasında yeniden Yunanistan işgaline uğramış olsa da Kurtuluş Savaşı sonrasında tekrar Türkiye Cumhuriyeti hakimiyetine girdi.
Kaleköy’de Gezilecek Yerler
Kaleköyde tekne ile gelmeden önce antik evleri ve tekneden inince de sevimli sokakları görüyorsunuz.Birinci derece tarihi yapı olarak geçen bu bölgedeki her yapı devlet tarafından özel kanunla korunuyor.
Dar ve sevimli sokaklardan geçebilir adada küçük bir tur atabilirsiniz.
Kaleköy’de denizin içinde kalan tarihi Likya lahitleri yer alıyor. Oldukça iyi durumda olan bu lahitler mutlaka görülmeye değer. Çok sayıda taş evin yer aldığı adadan üst kısımda olan kaleye doğru yürürken farkı medeniyetlerin bıraktığı izleri görebilirsiniz.
Adanın en tepesinde osmanlı döneminden kalma bir de top bulunuyor buraya çıkarken biraz yorulabilirsiniz ama şöyle seyleyeyim bu cefanın üstünde eşsiz bir manzaraya sahip olacaksınız sefasını da böyle sürebilirsiniz:)
Kaleköy’de Yapılacak Aktiviteler
Kalköye gitmek için genelde tekne turları tavsiye edilmekte.Malum tur olarak gittiğiniz için adayı gezmek için kısıtlı bir zamanınız olacak malum yeni yapılaşma da olmadığı için çok da yapılacak aktivite bulunmamaktadır.
Özellikle tarihi mekanlara ilginiz varsa Likya lahitini ziyaret etmeniz tavsiye ediliyor.Bu eserlerin bulunduğu bölgede çok sayıda balık lokantası hizmet veriyor.Günlük tutulmuş taze balığınızı eşsiz deniz manzarası ve büyüleyici havasıyla nburda yemek yiyebilirsiniz.
Adada zirveyi görmek isteyenler için merdivenler mevcut.Kaleköyün buram buram tarih kokan merdivenlerini çıkabilir daha sonrasında birçok fotoğrafçının da ilgi odağı olan bu eşsiz manzarayı fotoğraf makineniz ile anı defterinize koyabilirsiniz.Nacizane tavsiyem burayı görün:) Ama fotoğraf makinenizi unutmayın telefonunuzun da şarjı olsun ki bu zahmetli yolu bir daha inip çıkmak zorunda kalmayın.
Kaleköy de denize girebileceğiniz plajlarda mevcut tertemiz havası suyun dibine kadar görebildiğiniz saf ve berrak deniziniz akşam saatlerinde tabiri caizse çarşaf gibi oluyor.
Kaleköy’de yeni yerleşime izin verilmediği için hava ve deniz kirliliği neredeyse yok denecek kadar az. (Şükürler olsun)Hem bölgenin kendine özgü iklimi hem de fazlasıyla temiz olması nedeniyle pek çok endemik balık türü de Kaleköy’de görülebiliyor. Sadece bu balıklar değil, tüm deniz balıkları da kolay bir şekilde yakalanabiliyor.Sağlam bir balıkçıysanız burayı görün derim hatta oltanızı da yanınızda götürebilirsiniz.
Kaleköye gelmişken hemen karşıdaki Batıkkenti de görmeden gitmeyin derim.Aktivite olarak da bu kadar güzelliğin bulunduğu sayısız balıkları keşfetmek istiyorsanız tüplü ve tüpsüz dalış yapabileceğiniz noktalar bulunuyor.
Kaleköy Çevresinde Gezilebilecek Yerler
Kaleköy likya yolunda bulunmaktadır.Likya’nın önemli bir şehri olması sayesinde çevrede görülebilecek çok sayıda antik kent bulmak mümkün.
Kaleköye giderken Demre ilçesine de uğrayabilirsiniz.Demrenin hemen yakınında bulunan Myra antik kentini de mutlaka görün derim.Her yıl binlerce turistimiz buraları gelip ziyaret etmektdedirler.
Likya Yolu üzerinde çok sayıda antik kent ve özellikle Likya döneminden kalma lahit ile karşılaşmak mümkün. Lahitler zaman içerisinde defineciler tarafından yağmalanmış ve tahrip edilmiş olsa da orijinal dokusunu koruyor.
Şimdii size bir sürprizim var.Yürüyüş yapmak hoşunuza gidiyorsa eğer size çok güzel bir alternatifim var.Kaleköy’ü ziyaret ettikten sonra Likya Yolu’nda yürümeye başlayabilirsiniz. Likya Yolu 550 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun trekking rotalarından bir tanesi. Kaleköy çevresinde, bu yolun sonu olarak kabul edilen Kaş parkurları bulunuyor. Ortalama olarak 10 kilometrelik yürüyüş yoluna sahip olan bu parkurlar her seviyeden ziyaretçi için uygun.
Kaş’ta farklı su sporu imkanları da mevcut. Rüzgar sörfü, parasailing gibi aktiviteler de dahil olmak üzere pek çok aktivite yapabiliyor. Aynı zamanda eğitim gerektiren sporlar için kurslar da mevcut.
Kaş’ta yer alan marinadan akşam saatlerinde yakamoz turu adında ay ışığı altında eşsiz vakit geçirebileceğiniz tekne etkinlikleri de düzenleniyor.